pühapäev, 12. juuli 2015

KONTEINERHALJASTUS


Kuna elan suures kortermajas, pole võimalik kodu ümbrusesse rajada lillepeenart, väljapääsuks on konteinerhaljastus. Konteinerite suur pluss on ka veel see, et igal aastaajal ja aastal saab nende abil luua uue ja kordumatu ilmega haljastuse.
Konteinerhaljastuse olen planeerinud korterelamu korrustevahelisele rõdule. Maja välisviimistluses on kasutatud halli krohvi, sellest tulenevalt olen kasutanud nii anuma kui ka taimede valikus külmi toone.
Valisin konteineriks savist istutuspoti, mis on pealt kaetud glasuuriga. 
*Põhja siseläbimõõt 50cm. Ülaserva läbimõõt on 60cm, poti kõrgus on 60cm.
*Poti põhjas on auk üleliigse vee äravooluks
*Poti põhjas on umbes 5cm paksune drenaažikiht kergkruusast.
*Substraadina kasutasin Kekkilä  mulda suvelilledele. Mulla struktuur on kerge ja sisaldab mitmesuguseid maamineraale. Kastmise ja taimede vee kättesaamise hõlbustamiseks on mulda lisatud kristalle, mis imevad ja vabastavad vett umbes 1dl vett iga liitri mulla kohta. Taimede toitainetega varustamine on tagatud pikaajalist toimet omava väetisega, millest piisab tavalise väetise lisandina umbes 4 kuuks. Substraadi vajadus 4x30 liitrist mullakotti. 

*Väetamiseks kasutan Substral "Miracle- Gro Suvelillede väetist"  NPK 20:20:20100% vees lahustuv pulbriline mineraalväetis suvelillede väetamiseks. Kasutatakse perioodil aprill- oktoober 2tl. 10l vee kohta või 1g 1L vee kohta. Ühest pakist saab 250L väetiselahust.

Konteineris kasutatatud lilled:
1. HARILIK KOSMOS (Cosmos bipinnatus) `Sonata Pink`kasvab vaid 65cm kõrguseks aga õied on suured, kuni 8cm läbimõõt. Õitseaeg kestab juulist hilissügiseni. Konteineris kasutan kolme taime.













2. LAMAV KÄOKULD (Helichrysum petiolare)`Silver`on lehtdekorattivne taim, mis kasvab suvel maapinnal jõudsalt edasi ja moodustab ilusa vaiba Kõrgus on 20-25cm, kuid võrsed on kuni 100cm pikkused- tema intensiivse kasvu tõttu, vajab ta kärpimist. Konteineris kasutan kahte taime.












3. MÜÜR- KIPSLILL (Gypsophila muralis) `Gypsy PinkJuuspeente harudega ja mõne millimeetrilaiuste lehtedega taim. Õied on pisikesed kuid neid on palju, moodustab padjandeid. Ta on üheaastane 5- 20cm kõrgune rohttaim. Õitseb väga rikkalikult kogu suve, pehmeroosade täidisõitega. Konteineris kasutan ühte taime.














4. HARILIK LUUDEROHI (Hedera helix) Maapinnal roomav pikaealine igihaljas liaan. Vars on tõusev või roomav, puitunud.. Vastupidavad taimed, lepivad vähesega. Selleks, et taim oleks tihedam ja kindla suurusega, siis tuleb tema võrseid regulaarselt kärpida. Konteineris kasutan ühte taime.












Taimkonteineris kasutatavate taimede visand(numbritele vastavad lillede järjekorranumbrid):



Visuaalselt näeb konteiner välja selline:















Kasutatud allikad:
Randoja-Muts, R., Lilled anumas ja amplis. Konteinerhaljastuse põhitõed., AS Ajakirjade Kirjastus, 2010
http://ideesahver.ee/aed/19384/
http://www.kekkila.ee/products/harrastusaednikele/mullad/suvelillemuld






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar